Každý týden ve čtvrtek závoz do Prahy, Mladé Boleslavi a okolí dálnice D10. V pátek Liberecko, Turnovsko a Českodubsko.

Beranův bezinkový Berliner 11%

Naše sládková Alenka společně se sládkovou Luckou ze Skalického Budulínka pro Vás připravily limitovanou kooperační várku tzv. „kyseláče”.

Jedná se o pivní styl Berliner Weisse, což jak název napovídá, je styl pocházející z Berlína. Vaří se klasicky z 50 % ječného a 50 % pšeničného sladu, my jsme dali ještě pro zjemnění 1 % sladu žitného. Dříve vznikal spontánním kvašením, dnes se připravuje pomocí dvojího kvašení – jednou bakteriemi mléčného kvašení, a podruhé pivními kvasinkami svrchního kvašení. Může se vařit buď samotné, nebo se vaří s přídavkem ovoce, ovocných šťáv, či bylin a koření. Chuť má být od jemně nakyslé až po ostře kyselou, lehká (obsah alkoholu do 4 %), svěží a v případě přídavku ovoce či bylin samozřejmě ovocná či kořeněná, s velmi nízkou až neznatelnou hořkostí. Barva světloučká, pěna řidší, spíše připomínající šampaňské, jak se mu také během války přezdívalo za dob napoleonských válek. My jsme vytvořili pivo jemně nakyslé, hedvábné struktury, barvy nafialovělé po bezinkách, které jsou výrazně cítit ve vůni. Stupňovitost 11 % je na samotné horní hraně pro tento pivní styl, stejně tak jako 4 % obsah alkoholu.

Pro nezkušeného konzumenta může být velkým překvapením, že od klasických českých ležáků se liší jako den a noc. Věříme, že pro svou svěží ovocnou chuť si získá srdce každého, kdo se nebojí ochutnávat nové dimenze pivního světa.