Každý týden ve čtvrtek závoz do Prahy, Mladé Boleslavi a okolí dálnice D10. V pátek Liberecko, Turnovsko a Českodubsko.

Karolina Blond ALE 12°

Karolina Blond Ale – pivo pro Festival Karoliny Světlé jsme vařili v dobovém kroji!

Letošní 5. ročník Festivalu Karoliny Světlé si připomene 120 let od autorčina odchodu. My její památku uctíme nejspeciálnějším speciálem, který naše sládková Alenka zaletěla vařit do Minipivovar Skalický Budulínek:

„U této receptury jsem se inspirovala Karolinou Světlou. Základem byl pro mě pivní styl Belgian blond ale. To jsou piva z Belgie, která mají obsah alkoholu až do 7 % (tj stupňovitost až do nějakých 17°). Bývají spíše sladová, hořká jen minimálně, zato do nich bývá přidáváno koření a byliny, či med apod. Chuťový profil tak bývá velmi rozmanitý a to navíc je ještě použitý specifický typ kvasnic, které dodávají pivu jedinečné aromatické složky, které u běžných ale anglického či amerického typu nenajdeme.
Já jsem to pojala trochu po česku. Zachovala jsem použití belgické kvasničné kultury, která dodá kořenitý profil (hřebíček apod), ale nechám to více prokvasit. Ta belgická piva bývají kvůli nižšímu prokvašení hodně sladká, a to se nepije tak dobře. Taky jsem zachovala sypání sladů a technologický způsob na varně, takže pivo bude krásně blonďaté. Chmelím ale českou odrůdou aromatického chmelu Kazbek, který má svěží jemné aroma citronové trávy. Dále použiji dalších osm bylin (dohromady tedy devatero bylin): alojsii trolistou (jediná bylina, ze všech použitých, která neroste v Čechách) pro svěžest, anýz pro kořenitost, jeřáb pro šťavnatost, mařinku s mateřídouškou pro vůni, pelyněk a puškvorec pro hořkost a taky historickou hodnotu (především puškvorec se hojně využíval místo chmelu v českých měšťanských pivovarech), a poslední je divizna, jakožto královna bylin, a jestli se nemýlím, tak se o ní i Světlá v některé z knih zmiňovala."

Navíc by mělo pivo mít v závěru i léčebné účinky zmiňovaných bylin.